top of page
pengar

RUT-avdrag

skatteverket.jpg

Hur får man rutavdrag?

Det är inte du som kund som ansöker om rutavdrag utan rutavdraget ansöks av de som utför jobbet. Kostnaden dras från fakturan av oss.

 

Rutavdrag städ – Regler & Villkor

Precis som för alla andra typer av hushållsnära tjänster så är det 50 % av den totala arbetskostnaden som är avdragsgill när det kommer till hemstädning, tack vare rutavdraget. Detta innebär alltså att du rent krasst skulle kunna få hjälp med din hemstädning för totalt 100 000 kronor om året för att utnyttja hela rutavdraget på 50 000 kronor per år. I och med årsskiftet 2021 landar denna summa istället på 150 000 kronor per år för att utnyttja det fulla rutavdraget på 75 000 kronor per år. En summa som utan tvekan räcker och blir över som rutavdrag för hemstädning, året igenom.

Hemstädning som ger RUT

Regel nummer ett vad gäller rutavdrag för hemstädning är att städtjänsten måste utföras i eller i anslutning till din bostad, exempelvis bostadsrätt, hyresrätt eller fritidshus. Ytor/utrymmen i anslutning till din bostad är exempelvis din altan, förråd och garage. Det gäller att städhjälpen är av enklare slag och då inberäknas följande städtjänster:

 • Dammsugning, dammtorkning, diskning och fönsterputsning.

 • Städa ur förvaringsytor såsom lådor, skåp samt kyl och frys.

 • Flytta runt möbler som kräver förflyttning för att det ska vara möjligt att städa på vissa ytor.

 • Städa altanen genom sopning och torkning med enkla redskap.

 • Hemstädning i samband med in- eller utflytt ur bostad.

 • Städning och rengöring av spis och fläkt i kök, i den mån att ytor torkas och filter rensas.

Har du i listan ovan hittat städtjänster för hemstädning som du nyttjat eller tänkt nyttja? Se då till att räkna ut ditt rutavdrag hos Skatteverket.se.

Vem har rätt till rutavdrag?

För att ha rätt till rutavdrag ställs följande krav:

 • Du måste vara över 18 år och ha varit obegränsat skattskyldig under året. Det innebär att ansökaren ska ha betalat skatt i Sverige.

 • Arbetet måste vara ett sådant som berättigar rutavdrag. Att säkerställa detta är ett delat ansvar mellan dig som kund och utföraren.

 • Ansökaren ska ha betalat för rutarbetet före årsskiftet.

 • Ansökaren måste ha rutavdrag kvar att utnyttja (rätt till avdrag på 50 000 kr i rutavdrag, tillsammans med rotavdrag, per år).

 • Du måste helt eller delvis bo i den bostaden där tjänsten utförs. Fritidshus, andelslägenhet eller stuga kan också räknas som bostad såvida du äger eller hyr (oberoende av tid). Detta med undantag för arbete i föräldrars bostad. Har du betalat för arbete i dina föräldrars bostad gäller det dock att de är bosatta i Sverige för att du som har betalat för tjänsten i fråga har rätt till rutavdrag.

 • Närstående får inte utföra arbetet som sedan ska bli skattereducerat med rutavdrag. Då kommer rutavdraget inte godkännas.

 • Rutavdrag godkänns inte heller då ansökaren bedriver enskild firma eller på något sätt är delaktig i andra bolagsformer som avser att utföra tjänsten i fråga.

Hur fungerar rutavdrag?

Rutavdraget fungerar som så att du som beställt ett arbete enbart kan behöva betala en viss procent av kostnaden, medan resterande kostnad finansieras via skatt.

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

bottom of page